piątek, 1 sierpnia 2014

Przepisy. #1


Przepisy:



Budyń z drobiu.

Składniki:

^ Mały kurczak;
^ 2 czerstwe bułki;
^ 2/3 szklanki chudego mleka;
^ 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
^ Białko z 2 jajek;
^ 2 łyżki bułki tartej;
^ Zielona pietruszka;
^ Sól;
^ Pieprz;

Wykonanie:

Kurczaka wy filetować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Doprawić solą i pieprzem. Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę. Ubić pianę z białek, dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej. Gotować na parze przez około godzinę.




Tosty francuskie

Składniki:

^ Filiżanka mleka;
^ Łyżeczka ekstraktu waniliowego;
^ Filiżanka cukru;
^ 2 łyżeczki cynamonu;
^ 4 ubite jajka;
^ Filiżanka zmiksowanych owoców (maliny, poziomki, truskawki);
^ 115 g chudego twarożku;
^ Pokrojona w kromki bagietka;
^ Szczypta cukru pudru;

Wykonanie:

Mleko,wanilię, cukier, cynamon i ubite jajka połączyć ze sobą. W powstałej mieszance zamoczyć pokrojoną bagietkę. Połączony z owocami twarożek ułożyć na każdym kawałku bagietki. Tosty piec na patelni lub w piekarniku przez około pięć minut. Podając posypać cukrem pudrem.




Zapiekane banany

Składniki:

^ Łyżeczka mąki kukurydzanej;
^ 2 łyżki miodu;
^ Filiżanka wody;
^ 2 łyżeczki masła;
^ 1/2 łyżeczki soku cytrynowego;
^ 7 dojrzałych bananów;

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Połączyć mąkę i miód. Delikatnie dodać wodę. Całość zagotować, cały czas mieszając. Dodać masło i sok cytrynowy. Obrać banany i ułożyć je w naczyniu do pieczenia, Polać je wcześniej przygotowaną mieszanką. Piec przez około 15 minut, podawać na ciepło.



Ziemniaczane puree z ziołami:

Składniki:

3 duże ziemniaki;
^ 1/3 szklanki wywaru drobiowego;
^ Szczypta soli i pieprzu;
^ 1/4 filiżanki mieszkanki ziołowej;
^2 łyżeczki jogurtu;

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Utłuc, dodać wywar i zmiksować, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem, podawać polane jogurtem z ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz