Przepisy:
Budyń
z drobiu.
Składniki:
^
Mały kurczak;
^ 2
czerstwe bułki;
^
2/3 szklanki chudego mleka;
^
2 łyżeczki oliwy z oliwek;
^
Białko z 2 jajek;
^
2 łyżki bułki tartej;
^
Zielona pietruszka;
^
Sól;
^
Pieprz;
Wykonanie:
Kurczaka
wy filetować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce
razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Doprawić solą
i pieprzem. Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę. Ubić
pianę z białek, dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, przełożyć
do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej.
Gotować na parze przez około godzinę.
Tosty
francuskie
Składniki:
^ Filiżanka
mleka;
^ Łyżeczka
ekstraktu waniliowego;
^
Filiżanka cukru;
^
2 łyżeczki cynamonu;
^
4 ubite jajka;
^
Filiżanka zmiksowanych owoców (maliny, poziomki, truskawki);
^
115 g chudego twarożku;
^
Pokrojona w kromki bagietka;
^
Szczypta cukru pudru;
Wykonanie:
Mleko,wanilię,
cukier, cynamon i ubite jajka połączyć ze sobą. W powstałej
mieszance zamoczyć pokrojoną bagietkę. Połączony z owocami
twarożek ułożyć na każdym kawałku bagietki. Tosty piec na
patelni lub w piekarniku przez około pięć minut. Podając posypać
cukrem pudrem.
Zapiekane
banany
Składniki:
^
Łyżeczka mąki kukurydzanej;
^
2 łyżki miodu;
^
Filiżanka wody;
^
2 łyżeczki masła;
^
1/2 łyżeczki soku cytrynowego;
^
7 dojrzałych bananów;
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 175 stopni. Połączyć mąkę i miód. Delikatnie dodać
wodę. Całość zagotować, cały czas mieszając. Dodać masło i
sok cytrynowy. Obrać banany i ułożyć je w naczyniu do pieczenia,
Polać je wcześniej przygotowaną mieszanką. Piec przez około 15
minut, podawać na ciepło.
Ziemniaczane
puree z ziołami:
Składniki:
^ 3
duże ziemniaki;
^
1/3 szklanki wywaru drobiowego;
^
Szczypta soli i pieprzu;
^
1/4 filiżanki mieszkanki ziołowej;
^2
łyżeczki jogurtu;
Wykonanie:
Ziemniaki
obrać, pokroić i ugotować. Utłuc, dodać wywar i zmiksować, aby
otrzymać jednolitą konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem,
podawać polane jogurtem z ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz