piątek, 1 sierpnia 2014

Wprowadzenie: Co to jest dieta?


Dieta to  sposób, ale też styl życia. Często używane w stosunku do diet odchudzających.

Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność.
Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki
Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy
Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.


Za najbardziej kriogenny z cukrów uważa się dwucukier-SACHAROZĘ
Jest spożywana najczęściej i w największych ilościach. 
Występuje powszechnie w wielu produktach spożywczych, chętnie spożywanych w szczególności przez dzieci, np. w :
SŁODYCZACH (cukierkach, ciastkach, deserach, napojach, dżemach);
OWOCACH, zarówno w świeżych, jak i w suszonych;
PRODUKTACH MLECZNYCH, PŁATKACH ŚNIADANIOWYCH;
niektórych PRODUKTACH MIĘSNYCH I RYBNYCH;
jako dodatek do SOSÓW SAŁATKOWYCH, KETCHUPU, MUSZTARDY i in. .



Oto kilka produktów żywnościowych mających znaczenie w profilaktyce próchnicy:

- twarde sery (np. camembert)- działają stymulująco na wydzielanie śliny, zwiększają stężenie wapnia w płytce, działają chroniąco na szkliwo, dzięki zawartej w nich kazeinie( podobnie jak mleko kobiece);


- kasze, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa, owoce oraz napoje w tym: piwo, herbata, wino, soki owocowe- rola w kontroli procesu próchnicowego poprzez działanie hamujące na bakterie Streptococcus mutans ;


- guma do żucia, najlepiej zawierająca sorbitol, ksylitol lub fluorek w przeciągu 10-20 minut po spożyciu posiłku; 


- niskokaloryczne słodziki - wykazują niską próchnicotwórczość, gdyż nie są rozkładane przez bakterie do kwasów.


WSZELKIE DODATKOWE INFORMACJE PROSZĘ PROWADZIĆ DO MNIE W PRYWATNYCH WIADOMOŚCIACH, KOMENTARZACH CZY PISAĆ DO MNIE PRZEZ EMAIL: mariola2110@o2.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz